ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΩΝ ΠΛΑΚΑ

ΤμήμαΠροετοιμασίας για τιςΣχολές ΚαλώνΤεχνών

ΤΜΗΜΑ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΕΧΝΩΝ ΠΛΑΚΑ

Εισαγωγή στις Σχολές Καλών Τεχνών

Τέχνες είναι η δημιουργική έκφραση που μέσα στο έργο αποτυπώνει την ψυχική κατάσταση, τα συναισθήματα, τις ιδέες, την αίσθηση ή τον οραματισμό του καλλιτέχνη.
Καλές Τέχνες είναι οι Τέχνες που υπηρετούν το «ωραίο» [κάλλος] και αποσκοπούν στο να προσφέρουν αισθητική απόλαυση.

ΤΜΗΜΑ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

Σχετικά με το μάθημα

Με τον όρο Καλές Τέχνες εννοούμε τις ιστορικά παραδοσιακές Εικαστικές Τέχνες: Ζωγραφική, Γλυπτική, Χαρακτική και την Αρχιτεκτονική και στις οποίες ανάγονται όλες οι Εφαρμοσμένες όπως π.χ. η Γραφιστική, η Εικονογράφηση, η Σκηνογραφία, η Διακόσμηση κ.λ.π

Πάνω απ’ όλα όμως ο Εικαστικός Καλλιτέχνης, ο οποίος κατέχει άριστα τα εκφραστικά του μέσα, είναι Δημιουργός Εικόνων της εσωτερικής του ζωής και της σχέσης του με τη φύση. Εικόνων που μοιράζεται με το κοινό προς ευχαρίστηση όλων.

Η βασική δομή σπουδών της Α.Σ.Κ.Τ. Αθήνας, που αποτελεί και τμήμα του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, το παλαιότερο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα το οποίο ιδρύθηκε επί Όθωνος, εμπεριέχει στοιχεία της αντίστοιχης Γερμανικής, Καλλιτεχνικής Παιδείας.

Είναι πενταετούς φοίτησης και το Πρόγραμμα Σπουδών περιλαμβάνει εργαστηριακά και θεωρητικά μαθήματα, υποχρεωτικά ή επιλεγόμενα.

Ενδεικτικά τα θεωρητικά μαθήματα είναι:

  • Στοιχεία Φιλοσοφίας
  • Παιδαγωγικά – Ψυχολογία [για τους διδάσκοντες Καλλιτέχνες]
  • Ρυθμολογία – Στοιχεία Αρχιτεκτονικής
  • Ιστορία Τέχνης

Εισαγωγικές Εξετάσεις για τιςΣχολές Καλών Τεχνών

Πότε διενεργούνται;

Διενεργούνται τον Σεπτέμβριο και είναι ανεξάρτητες από τις Πανελλαδικές Εισαγωγικές Εξετάσεις.

 

Πού διενεργούνται;

  • Αθήνα → Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
  • Θεσσαλονίκη → Ανώτατη Σχολή Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης [ιδρύθηκε το 1988].
  • Δ. Μακεδονία [Φλώρινα] → Ανώτατη Σχολή Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο.
  • Ιωάννινα → Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
  • Τήνος → Προπαρασκευαστικό και Επαγγελματικό Σχολείο Καλών Τεχνών Πανόρμου.

Με το πέρας των σπουδών ο Πτυχιούχος έχει τις εξής δυνατότητες - επιλογές:

Μεταπτυχιακός Τίτλος

[Master Degree], στην Ελλάδα ή στο Εξωτερικό.

Απόκτηση δεύτερου Τίτλου σπουδών

Μέσω Κατατακτηρίων Εξετάσεων να συνεχίσει σπουδές σε μια από τις υπόλοιπες Καλές Τέχνες ή στην Αρχιτεκτονική.

Ελεύθερος επαγγελματίας

Ως αμιγώς Εικαστικός Δημιουργός να εκθέτει το έργο του σε Δημόσιες και Ιδιωτικές Αίθουσες Τέχνης [Galleries] και να το εμπορεύεται.

Απασχόληση σε Δημόσιο ή Ιδιωτικό τομέα

Δημόσιος τομέας: Καθηγητής/τρια Καλλιτεχνικών Μαθημάτων στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ή διορισμός σε Δημόσιους Οργανισμούς που απασχολούν Εικαστικούς [Νομισματοκοπείο, Μουσεία, Δημόσιες Πινακοθήκες, Αρχαιολογικές Εταιρείες.

Ιδιωτικός τομέας: Ατελιέ Γραφικών Τεχνών, Διαφημιστικές εταιρείες, Τηλεόραση, Θέατρο [εφ’ όσον έχει εξειδικευτεί στη Σκηνογραφία] συνεργαζόμενος με όλους τους συναδέλφους στις Εφαρμοσμένες Τέχνες, Συντηρητές, Διακοσμητές, Αρχιτέκτονες.

Καθίσταται σαφές, ότι τo εύρος της απασχόλησής του, εφ’ όσον έχει και τα απαραίτητα προσόντα να κινείται σε παράλληλους και πολύ ενδιαφέροντες χώρους, είναι μεγάλο.

Τέλος, κάθε Πτυχιούχος της Α.Σ.Κ.Τ. γίνεται αυτόματα μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας [Ε.Ε.Τ.Ε.].

ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

Φροντιστηριακό - Σεμιναριακό Τμήμα

Το αναλυτικό πρόγραμμα είναι κοινό όσον αφορά τα εισαγωγικά μαθήματα του ελευθέρου σχεδίου και της ζωγραφικής. Στη συνέχεια όμως εξειδικεύεται ανάλογα με τις απαιτήσεις των εξετάσεων.

Σε ποιους απευθύνεται:

Υποψηφίους των κατατακτηρίων εξετάσεων για τις ίδιες Σχολές

Υποψηφίους των εισαγωγικών εξετάσεων των Σχολών Καλών Τεχνών

Σε όσους ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν σεμινάρια σχετικά με τις Καλές Τέχνες

Το αναλυτικό πρόγραμμα είναι κοινό όσον αφορά τα εισαγωγικά μαθήματα του ελευθέρου σχεδίου και της ζωγραφικής. Στη συνέχεια όμως εξειδικεύεται ανάλογα με τις απαιτήσεις των εξετάσεων.

Εισαγωγικές Εξετάσεις

Η διδασκαλία περιλαμβάνει πλήρη θεωρητική και τεχνική κατάρτιση στις θεμελιώδεις αρχές του τρισδιάστατου σχεδίου [γεωμετρία, στερεομετρία, αξονομετρία, προοπτική και φωτοσκίαση]. Μελετώνται πραγματικά αντικείμενων εκ του φυσικού [συνθέσεις] σε ασπρόμαυρη απεικόνιση.

Μαθήματα:

  • Τεχνολογία Υλικών → πρακτική εξοικείωση και εφαρμογή υλικών σχεδίου, όπως γραφίτης, κάρβουνο, μελάνες, κιμωλίες, μεικτές τεχνικές κ.λπ..
  • Μορφοπλαστική και εννοιολογική αναλυτική διδασκαλία – προσέγγιση ενός εικαστικού έργου.
  • Ζωγραφική [χρώμα]
    – Αναλυτική αναφορά στην ανάγνωση και ανάλυση του φάσματος, στη χρωματολογία [αρμονίες και συνθέσεις χρωμάτων, ποιότητες τόνων και χρήση συμπληρωματικών χρωμάτων].
    – Εισαγωγή στην τεχνολογία χρωματικών υλών όπως τέμπερες, εκολίνες, ακρυλικά, σκόνες – κόλλες αγιογραφίας, πλαστικά κ.λπ., αντίστοιχη του ασπρόμαυρου σχεδίου.

Στη συνέχεια το πρόγραμμα περιλαμβάνει την αφομοίωση και εφαρμογή πιο εξειδικευμένων γνώσεων σχετικών με τις Εισαγωγικές. Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην προσωπογραφία, την ανατομία του σώματος, τις γενικές αρχές αισθητικής και εκλεκτισμού στην απεικόνιση, τη γραμμική απόδοση του όγκου, τη σύνθετη φωτοσκίαση κ.λπ..

Η προσωπική επαφή με κάθε σπουδαστή αποτελεί βασική προϋπόθεση αφομοίωσης των γνώσεων αυτών και συντελείται με την πρέπουσα επίβλεψη και κριτική αξιολόγηση.

Με το πέρας του αρχικού κύκλου βασικής εκπαίδευσης, σε όλους τους σπουδαστές ανατίθενται θέματα – ασκήσεις με συγκεκριμένους περιορισμούς όπως: ασκήσεις ταχύτητας – αμεσότητας, «στυλιζαρίσματος» τριών βασικών τόνων, γεωμετρικές χαράξεις κ.λπ.. Οι ασκήσεις αυτές συμβάλλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη των προσωπικών ικανοτήτων ενώ ταυτόχρονα συντελούν στην καλλιέργεια της οπτικής αντίληψης, της αποφασιστικότητας και της σωστής διαχείρισης του χρόνου.

Ειδικότερα οι σπουδαστές με εντατικό – καθημερινό πρόγραμμα, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις συνθήκες των Εισαγωγικών, δοκιμάζονται τακτικά σε εβδομαδιαίες ασκήσεις προσομοίωσης εξετάσεων [συγκεκριμένος χρόνος εργασίας με συγκεκριμένο αριθμό μελετών], που καλούνται να παραδώσουν ολοκληρωμένο φάκελο σε κοινό θέμα [εκμαγείο για σχέδιο – σύνθεση για χρώμα]. Αξιολογούνται δε και βαθμολογούνται με κριτήρια ανάλογα των εξετάσεων.

Κατατακτήριες Εξετάσεις

Οι σπουδαστές ασκούνται σε μελέτη φιγούρας [γυμνό] σε σχέδιο ή χρώμα ανάλογα με την κατεύθυνση και επιλογή τομέα [ζωγραφική, γλυπτική ή χαρακτική].

Εντάσσονται ουσιαστικά σε πρόγραμμα δημιουργίας φακέλων [portfolio], οι οποίοι και θα αξιολογηθούν παράλληλα με τις εξετάσεις τους.  Οι απαιτήσεις ενός ανταγωνιστικού φακέλου σε σχέση με το υψηλό επίπεδο των κατατακτηρίων επιβάλλει τη δημιουργία έργων με πολλά εκφραστικά μέσα.

Επομένως, συμπεριλαμβάνονται η εκμάθηση πιο προχωρημένων τεχνικών που αφορούν στη ζωγραφική, κολάζ, μονοτυπίες, χαρακτική, κατασκευές – γλυπτική, μικτές τεχνικές κ.λπ..

Στους υποψηφίους αυτούς ανατίθενται παράλληλα εργασίες συγκεκριμένου στόχου, με σκοπό να καλλιεργηθεί και να αναπτυχθεί η φαντασία, η προσωπικότητα και το καλλιτεχνικό αισθητήριο.

ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΩΝ ΠΛΑΚΑ

Σεμιναριακά Τμήματα Καλών Τεχνών

Η διδασκαλία περιλαμβάνει όλα σχεδόν τα ανωτέρω και προσαρμόζεται στους χρόνους εργασίας που διαθέτει ο σπουδαστής για μια πλήρη θεωρητική και πρακτική κατάρτιση.

Οι καθηγητές είναι πεπειραμένοι εικαστικοί δημιουργοί, πτυχιούχοι της Α.Σ.Κ.Τ., με μεταπτυχιακές σπουδές και εμπειρία στο χώρο της διδασκαλίας της τέχνης, με άριστη τεχνική υποδομή και θεωρητικό υπόβαθρο.

Καταληκτικά, το πρόγραμμα σπουδών αποβλέπει στην ουσιαστική και εις βάθος επίγνωση του γνωστικού αντικειμένου των Καλών Τεχνών.Είναι λοιπόν αναμφίβολα ένα ισορροπημένο μοντέλο διδασκαλίας που εγγυάται τη σωστή μετάδοση γνώσεων και την επιτυχία στις εξετάσεις των υποψηφίων

ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΩΝ ΠΛΑΚΑ