ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΩΝ ΠΛΑΚΑ

Θεωρία & Πράξη

Εδώ και Πέντε Δεκαετίες χτίσαμε, στηρίξαμε και συνεχίζουμε να στηρίζουμε το Εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα πάνω σε αυτά τα δύο ισάξια θεμέλια.

Σκοπός μας είναι η δημιουργία Σπουδαστών, ικανών να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της σύγχρονης, παγκόσμιας Εκπαίδευσης, στον χώρο της Αρχιτεκτονικής, του Σχεδιασμού και των Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών. Παράλληλα, η διαμόρφωση ανθρώπων με συγκροτημένη προσωπικότητα και επαγγελματικό ήθος είναι ασφαλώς κύριό μας μέλημα.

Εγγύηση στην Εκπαιδευτική αυτή προσπάθεια είναι το καταξιωμένο Διδακτικό Προσωπικό της Σχολής μας και οι προσεκτικά επιλεγμένες διεθνείς μας συνεργασίες.

Επιπλέον, η στενή σύνδεση της διδασκαλίας με τις σύγχρονες Εκπαιδευτικές ανάγκες και κυρίως το παιδευτικό πάθος που δημιούργησε το Κέντρο Τεχνών Πλάκα, εξακολουθεί να αποτελεί την κινητήρια δύναμη όλων των δραστηριοτήτων μας.

Στο Κέντρο Τεχνών Πλάκα, πέρα από τις γνώσεις, συμβάλλουμε στη γενική, πνευματική καλλιέργεια και ηθική διαμόρφωση των Σπουδαστών μας

— Γιώργος Πλάκας, Ιδρυτής και Διευθυντής Σπουδών

Κέντρο Τεχνών Πλάκα
Κέντρο Τεχνών Πλάκα Αθήνα

Προφίλ

Το Κέντρο Τεχνών Πλάκα είναι εξέλιξη μιας υπεύθυνης και επιτυχημένης πορείας στον χώρο της Αρχιτεκτονικής, του Σχεδιασμού και των Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών. Είναι αναγνωρισμένο από Πανεπιστήμια του Εξωτερικού και καταξιωμένο στον Ελληνικό Εκπαιδευτικό Χώρο και την Αγορά Εργασίας.

Με την καθοδήγηση των έμπειρων καθηγητών του και τον πλέον σύγχρονο υλικοτεχνικό εξοπλισμό, είναι σε θέση να παρέχει σήμερα μόρφωση Ανώτερου επιπέδου σε Σπουδαστές υψηλών απαιτήσεων.

Από την αρχή της δημιουργίας του μέχρι και σήμερα, Πέντε Δεκαετίες μετά, προωθεί μια πρωτοποριακή αντίληψη παιδείας. Μιας παιδείας που συνδυάζει την άψογη εκπαιδευτική κατάρτιση με τη βαθύτερη μελέτη του πολιτισμού.

Στο Κέντρο Τεχνών Πλάκα πιστεύουμε ότι η γνώση είναι ένα ενιαίο σύνολο που καλλιεργείται από διαφορετικά στοιχεία. Αυτή τη φιλοσοφία προσπαθούμε να μεταδίδουμε στους Σπουδαστές μας

Τα προγράμματα σπουδών είναι σχεδιασμένα με τέτοιο τρόπο, ώστε να εξασφαλίζουν εξειδικευμένη Εκπαίδευση, αλλά κυρίως Ολοκληρωμένη Ανθρωπιστική Παιδεία

Εδώ και 5 Δεκαετίες

Από την αρχή της δημιουργίας του και μέχρι σήμερα μετά από Πέντε Δεκαετίες, το Κέντρο Τεχνών Πλάκα προωθεί μια πρωτοποριακή αντίληψη παιδείας, που πέρα από την άψογη επαγγελματική κατάρτιση, εκπαιδεύει στη βαθύτερη μελέτη του πολιτισμού

Ολοκληρωμένη Παιδεία

Το Κέντρο Τεχνών Πλάκα πιστεύει ότι η γνώση είναι ένα ενιαίο, πολύπλευρο, αρμονικό σύνολο διαφορετικών στοιχείων, και με αυτό το σκεπτικό προσπαθεί να τη μεταδίδει στους Σπουδαστές. Γι' αυτό, τα προγράμματα σπουδών είναι έτσι σχεδιασμένα, ώστε να εξασφαλίζουν όχι μόνο εξειδικευμένη εκπαίδευση, αλλά κυρίως Ολοκληρωμένη Παιδεία

Καταξίωση

Το Κέντρο Τεχνών Πλάκα είναι εξέλιξη μιας υπεύθυνης και πετυχημένης πορείας στο χώρο της Αρχιτεκτονικής, του Σχεδιασμού και των Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών. Αναγνωρισμένο από Πανεπιστήμια του Εξωτερικού και καταξιωμένο στον Ελληνικό Εκπαιδευτικό Χώρο και Αγορά Εργασίας, με την καθοδήγηση των έμπειρων καθηγητών του και τον πλέον σύγχρονο υλικοτεχνικό εξοπλισμό, είναι σε θέση να παρέχει σήμερα μόρφωση ανώτερου επιπέδου σε Σπουδαστές υψηλών απαιτήσεων

Ιστορία

1970


Η ιστορία του Κέντρου Τεχνών Πλάκα ξεκινάει το 1970, χρονολογία ίδρυσής του από τον Αρχιτέκτονα και Καθηγητή Γιώργο Πλάκα. Ο στόχος ήταν να καλύψει ένα σημαντικό κενό στη διδασκαλία του Γραμμικού και Ελευθέρου Σχεδίου, που ως τότε ήταν εξαιρετικά περιορισμένη στη χώρα μας. Το πρώτο φροντιστήριο στεγάστηκε αρχικά στην κλασική φροντιστηριακή περιοχή της εποχής, στην οδό Σόλωνος 106.

Κέντρο Τεχνών Πλάκα - Ιστορία
Κέντρο Τεχνών Πλάκα - Ιστορία

Τέσσερις Σπουδαστές είχαν εγγραφεί την πρώτη χρονιά λειτουργίας του Κέντρου μας, αριθμός που αυξήθηκε σε δέκα μέχρι το τέλος της σχολικής περιόδου.

Η υπευθυνότητά μας, μας βοήθησε να γνωριστούμε σταδιακά με τον τεχνικό και τον σπουδαστικό κόσμο και να σταθούμε με αξιώσεις στον χώρο των Φροντιστηρίων που ασχολούνται με τις Εικαστικές Τέχνες.

Χρόνο με τον χρόνο, όλο και περισσότεροι Σπουδαστές μας εμπιστεύθηκαν και ξεχώρισαν με τις γνώσεις που απέκτησαν κοντά μας, τις επιτυχίες τους και τις πρωτιές στις πανεπιστημιακές εξετάσεις.

1977


Το 1977, με τους τριακόσιους πλέον Σπουδαστές μας, μεταφερθήκαμε στο νεοκλασικό κτήριο της οδού Πατησίων 49 και Αβέρωφ, στη γειτονιά του Πολυτεχνείου.

Κέντρο Τεχνών Πλάκα - Ιστορία
Κέντρο Τεχνών Πλάκα - Ιστορία

Δεκαετία του '90


Τη δεκαετία του ΄90 και συγκεκριμένα το 1991 ξεκινήσαμε το πρώτο μας Φροντιστηριακό παράρτημα στο Ψυχικό.

Το 1993 αποκτήσαμε το υπέροχο νεοκλασικό κτήριο επί της οδού Πατησίων 65 και Ιουλιανού.

1996 - 1997


Το 1996 συνεχίζοντας την ανοδική μας πορεία, παράλληλα με τα Φροντιστηριακά τμήματα υποψηφίων για την Αρχιτεκτονική και τις Καλές Τέχνες, ιδρύσαμε και λειτουργήσαμε στο οκταώροφο κτήριο της οδού Ζωναρά 10, το αναγνωρισμένο από την Πολιτεία Πρότυπο Τεχνικό Λύκειο Πλάκα, το οποίο λειτούργησε μέχρι και την κατάργηση του θεσμού των Τ.Ε.Λ. από την Πολιτεία.

Παράλληλα με την επιτυχημένη εξέλιξη των Φροντιστηριακών Τμημάτων, το 1997 εξασφαλίσαμε τη συνεργασία με τον Βρετανικό κρατικό φορέα BTEC/EDEXCEL και τη λειτουργία Κολεγιακών Τμημάτων στους τομείς Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών.

Κέντρο Τεχνών Πλάκα - Ιστορία

1999 - 2004


Η διαρκώς αυξανόμενη ανάγκη εξυπηρέτησης των σπουδαστών μας τα χρόνια 1999 και 2002, μας οδήγησαν στη δημιουργία Φροντιστηριακών Παραρτημάτων στο κέντρο της Γλυφάδας, στην οδό Αγγέλου Μεταξά 15, καθώς και στο κέντρο της Κηφισιάς, στη Λεωφόρο Κηφισίας 269.

Το 2004 ήρθε η σειρά του Πειραιά με το Φροντιστηριακό Παράρτημα στην Πλατεία του Δημοτικού Θεάτρου, Αγίου Κωνσταντίνου 13.

2009


Ανταποκρινόμενοι στην ανάγκη παρουσίασης και ανάδειξης νέων δεκάδων καλλιτεχνών, ξεκινήσαμε από το 2009 μια παράλληλη πορεία στο χώρο της τέχνης, με τη δημιουργία ενός Χώρου Τέχνης, τον Τεχνοχώρο “π65”.

π65 Λογότυπο

2016


Κέντρο Τεχνών Πλάκα Kiddie Academy

Το 2016 ήταν μια χρονιά σταθμός καθώς ιδρύσαμε την παιδική Ακαδημία Kiddie Creative Time Academy για τους μικρούς μας φίλους που αγαπούν τη Ζωγραφική, τις Κατασκευές, το Σκίτσο, τα Comics, την Εικονογράφηση. Η Ακαδημία στεγάζεται στα φροντιστήριά μας στον Πειραιά και το Χαλάνδρι.

Η σημερινή μορφή της Σχολής μας, φημισμένης στον χώρο της Αρχιτεκτονικής, του Σχεδιασμού και των Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, είναι αποτέλεσμα μιας υπεύθυνης και εμπνευσμένης εκπαιδευτικής πορείας Πέντε Δεκαετιών

Κέντρο Τεχνών Πλάκα

Σήμερα

Σήμερα το Κέντρο Τεχνών Πλάκα εξελίσσεται ακολουθώντας με συνέπεια και πάθος το εκπαιδευτικό σύστημα υψηλού επιπέδου, που ήταν και ο πρωταρχικός στόχος του Γιώργου Πλάκα.

Οι πάνω από 55.000 Σπουδαστές που μας εμπιστεύθηκαν όλα αυτά τα χρόνια, με επιτυχίες οι περισσότεροι στους επαγγελματικούς τους χώρους, είναι η πιο τρανή επιβεβαίωση της ποιοτικής εκπαίδευσης που απέκτησαν κοντά μας.

Οι άνθρωποί μας

Στο Κέντρο Τεχνών Πλάκα, τη δεκαετία του ’70, το Γραμμικό – Αρχιτεκτονικό Σχέδιο διδάχθηκε αποκλειστικά από τον ιδρυτή μας Γιώργο Πλάκα, ενώ το Ελεύθερο Σχέδιο και η Ζωγραφική από Εικαστικούς των Σχολών Καλών Τεχνών. Από τη δεκαετία του ’80 και παράλληλα με τη ραγδαία ανάπτυξη των σχολών μας, η δύσκολη και απαιτητική ευθύνη της διδασκαλίας ανατέθηκε σε Αρχιτέκτονες, Πολιτικούς Μηχανικούς και Εικαστικούς, με πλούσια θεωρητική και πρακτική εμπειρία από τον Ελληνικό και τον Διεθνή επαγγελματικό χώρο.

Σήμερα οι τριάντα και πλέον καθηγητές του Κέντρου Τεχνών Πλάκα, με την άριστη τεχνογνωσία, τη δοκιμασμένη διδακτική τους ικανότητα και τον επαγγελματισμό τους, αποτελούν τον βασικό και αναντικατάστατο παράγοντα της επιτυχίας μας. Εξασφαλίζουν στους Σπουδαστές μας άρτια επιστημονική εξειδίκευση και τεχνική επάρκεια. Σέβονται και υπηρετούν με πάθος το λειτούργημά τους, μεταφέροντας στους νέους τις γνώσεις αλλά και το ήθος που τους χαρακτηρίζει.

Άλλωστε οι περισσότεροι υπήρξαν κάποτε δικοί μας Σπουδαστές!

Το στελεχιακό δυναμικό του Κέντρου Τεχνών Πλάκα συμπληρώνεται αρμονικά με το διοικητικό μας προσωπικό, αρμόδιο για την άρτια και αποτελεσματική λειτουργία των εγκαταστάσεών μας, καθώς και για την καθημερινή εξυπηρέτηση των Σπουδαστών, αλλά και των γονέων τους. Επιθυμία και φροντίδα όλων μας είναι η στέρεη επαγγελματική εκπαίδευση των νέων μας, που θα τους οδηγήσει με επιτυχία στον απαιτητικό στίβο της ζωής.